Zanimivosti s sveta, 21 November 2010

Havaji (Hawaii)

Zagotovo spada otočje Havajev med najlepše in najbolj obiskane cilje številnih turistov.

 

 

Havaji je ena od petdesetih držav Združenih držav Amerike, ki se jim je pridružila 21. avgusta leta 1959 in je edina država, ki je v celoti otok. Obsega večji del otočja v osrednjem Tihem oceanu, leži jugozahodno od kontinentalnih Združenih držav Amerike, jugovzhodno od Japonske, in severovzhodno od Avstralije.

Za naravne lepote Havajev je značilno tropsko podnebje, privlačne morske obale s prekrasno morsko vodo in vabljivimi valovi ter aktivni vulkani. Vse to privablja številne turiste s celega sveta, še posebej poleg turistov je priljubljeni cilj za deskarje, biologe, vulkanologe in podobno.

Zaradi svoje lege sredi Pacifika imajo na Havajih precej velik vpliv države severne Amerike in številne azijske države, skupaj z njihovo živahno domačo kulturo.

Havaji imajo preko milijon stalnih prebivalcev. Poleg teh živijo na otokih številni turisti in ameriško vojaško osebje. Glavno mesto Havajev je mesto Honolulu na otoku Oahu.

Država obsega skoraj celotno vulkansko verigo Havajev, ki obsega na stotine otokov v širini več kot  2.400 km (1.500 milj).  Na jugovzhodnem koncu otočja je osem »glavnih otokov", ki se razprostirajo od severozahoda proti jugovzhodu, in sicer: Niihau, Kauai, Oahu, Molokai, Lanai, Kahoolawe, Maui in Havaji. Nazadnje je daleč največji in najpogosteje imenovan Velik otok ("The Big Island"). Otočje je del polinezijske subregije v Oceaniji.

V standardni ameriški angleščini, se Havaji izražajo z / həwaɪ. i. V havajskem jeziku, se na splošno izgovarja [hɐwɐiʔi] ali [hɐvɐiʔi].

Sedanji Ameriški predsednik Barack Obama je bil rojen na Havajih.