Zanimivosti s sveta, 08 November 2010

Bombardier - Global Express

Lepo urejena poslovna letala lahko nudijo poslovnežem na dolgih potovanjih ur.

 

 

Global Express je ultra poslovno letalo dolgega dosega jet, ki so jih razvili v Bombardier Aerospace »Bombardier«. Letalo leti s potovalno hitrostjo 0,88 ali 0,85 Macha. Sposobno je pristajati vseh standardnih oziroma sekundarnih letališčih s krajšimi letališkimi stezami  v oddaljenih območjih.

Global Express ima dovoljenje za pristajanje in vzletanje v Evropi po zahtevah (JAA in LBA) in v Severni Ameriki (FAA in Transport Canada). Družba Global Express je začela obratovati leta 1999. Royal Air Force - Malezijski Global Express ima  v svoji floti na razpolago za VIP najeme letala tip Bombardier Flex jet, katera upravlja s floto letal tip Global Express.

Družba Global proizvaja tudi letala tip Global 5000 in je začela obratovati aprila leta 2005. Dobavljenih je bilo že preko 150 letal te vrste.

Notranjost letala je dolga 14.73m in je v celoti ogrevana in klimatizirana. V kabina je prostora za 8 do 19 potnikov, odvisno od namena in potrebe. V notranjosti kabine je mogoča namestitev samo s sedeži, ali oprema v konferenčnem slogu in podobno. Prtljaga je nameščena na zadnjem delu kabine in je na voljo tudi med poletom letala.  Za vstop ima nameščena vrata  na sprednjem delu kabine.


Novi tip letala Global Express XRS ima izboljšan tlak v kabini, kar omogoča prijetnejše potovanje in dodatni dve kabinski okni, eno na prednjem in eno na zadnjem delu letala. Nov sistem razsvetljave z uporabo svetleče diode (LED) tehnologije omogoča večjo vidnost v kabini.


MOTORJI
Letalo ima dva Rolls-Royce Deutschland BR710A2-20 turboventilacijska motorja, vsako daje potisk 14.470 £ in pri vzletu (65.6kN). Motorji so nameščeni zadaj na stebru za motorje, na tipu de Havilland in Bombardier, prej so bili motorji nameščeni na trup letala.