Zanimivosti s sveta, 06 November 2010

Najdražja jed na svetu

Meso mladega grbastega Indijskega goveda med najdražjimi jedili na svetu

 

Meso mladega grbastega Indijskega goveda, mnogi prištevajo med luksuzne jedi in med eno od najdražjih živil na svetu, za katerega je treba odšteti tudi preko tisoč evrov za kilogram. Toda tako visoka cena velja le za čistokrvne živali, katerih število je pa zelo majhno.

Slika - Mladi ali pritlikavi zebu

Mladi grbasti zebu spada med pasmo domačega goveda, ki je križana s pasmo zebu. Ta goveda prištevajo med najstarejše pasme goved na svetu. Izvor njihovega porekla je na Šri Lanki. V Indiji pa jih prištevajo med svete krave. Ta vrsta krav spada med tropske živali. Dobro prenašajo vroče podnebje in so odporne proti številnim tropskim boleznim in predvsem klopom.

Kadar so grbasti zebusi ogroženi s sušo in jim primanjkuje vode za pitje, lahko preživijo s pomočjo maščobe mišic, ki je naložena v grbi na svojem hrbtu.

Proizvodnja mleka in mesa pri starih zebusih ne tekne. V Indiji, so najpogosteje stara goveda uporabljena za vleko pluga in za vprego vozov. Številni ocenjujejo, da okoli 200 milijonov grbastih zebusov zagotoviti več moči v državi kot vse indijske kombinirane elektrarne!